Potdekseldeel / zweeds rabat

van duurzaam onbehandeld Douglas hout

Een potdekseldeel, ook wel Zweeds rabat genoemd, is een schuin gezaagde plank met een sponning aan de onderzijde. Hierdoor vallen de planken over elkaar heen en zitten ze toch recht bevestigd aan de achterzijde. Deze delen zijn gemaakt van duurzaam Douglas hout, wat in duurzaamheidsklasse 3 valt. Dit hout heeft een warme uitstraling en mooie oranje/roze vlam. Onbehandeld zal Douglas hout onder invloed van zon en regen verkleuren naar een grijze tint. Om vergrijzing te voorkomen adviseren we de delen z.s.m. na montage te beitsen met Hermadix Douglasolie Naturel.

De plank is verkrijgbaar in een smalle en brede uitvoering, maar eigenlijk wordt alleen de brede versie verkocht. Deze is 27mm dik en 195mm breed. Werkend maat, wanneer over elkaar gestapeld is 180mm.

Deze delen worden voornamelijk gebruikt als wandbekleding en kunnen alleen horizontaal gemonteerd worden. Door de overlap loopt het water van de wand af. Vanwege de werking van het hout adviseren wij altijd om te schroeven. Hou er hierbij rekening mee dat de schroef op de juiste plaatst gemonteerd wordt, anders kunt u problemen krijgen met loszittende en geschaalde delen.

Artikelen

montage richtlijnen

  • Zorg voor een stevig frame met staande regels die maximaal om de 100cm staan
  • Probeer het onderste potdekseldeel minimaal 1cm van de onderzijde van het frame te monteren. Zo blijft deze vrij van vocht en gaat het langer mee.
  • Wij adviseren de delen altijd te schroeven i.v.m. de werking van het hout. De delen zitten beter aangetrokken en kunnen nog losgemaakt worden wanneer de delen meer krimpen of uitzetten dan verwacht. Duw de schroeven dan ook niet te diep in het hout.
  • Wanneer de delen ontzettend vochtig zijn, kunt u er van uit gaan dat ze nog gaan krimpen. Monteer deze dan zo strak mogelijk op elkaar. Wanneer de delen ontzettend droog zijn dan moet er wat ruimte zijn om uit te kunnen zetten. Houd hier rekening mee om problemen te voorkomen.
  • Schroef de potdekseldelen ongeveer 25mm vanaf de onderzijde vast. Hierdoor klemt het bovenste deel de plank daaronder vast. Wanneer deze schroef te hoog zit kan de plank hol trekken, gaat deze scheuren en houd deze de plank daaronder niet meer vast.
  • Gebruik schroeven die geschikt zijn voor buiten. Wij adviseren voornamelijk schroeven met een antiroest coatinglaag of zwart gecoate RVS schroeven. (RVS schroeven kunnen ook, maar hiervan zullen de kopjes gemakkelijker knakken)

KLANTENSERVICE

Neem contact met ons op voor levertijden, informatie of advies

#

Buitenverblijf maatwerk,
Tuinverblijf op maat,
Overkapping specialist,
Berging met luifel,
Schuur met zithoek,
Maatwerk specialist,
Hillhout Veranda,
Buitenkeuken inspiratie
Overkapping barbecue

Blokhut Oud Gastel,
Tuinhuis Roosendaal,
Overkapping Wouw,
Buitenverblijf Breda,
Tuinverblijf Ettenleur,
Kapschuur Hoeven,
Poolhouse Oudenbosch,
Veranda Kruisland,
Tuinhuis ontwerp West Brabant

Maatwerk ontwerp Fijnaart
Bouwpakket Willemstad
Buitenverblijf Heerle
Overkapping Moerstraten
Blokhut Halsteren
Poolhouse Nispen
Veranda Ruchpen
Buitenkeuken Rijsbergen
Buiten lounge Zevenbergen

Luxe buitenverblijf
High-end buitenleven
Exclusieve overkapping
Duurzaam douglas hout Essen
Speciaal design Steenbergen
Gevelbekleding Dinteloord
Zwarte wanddelen st Willebrord
Potdekseldelen Douglas
Zweeds rabat Heerle